St Martin’s Community Centre Shortlisted for NZIA Award

St Martin’s Community Centre, designed by Plus Architecture for the Christchurch City Council, has been shortlisted for the 2017 New Zealand Institute of Architects Awards.

 

The facility, made up of a community library as well as indoor and outdoor communal meeting spaces, has been shortlisted in the ‘Public Architecture’ category.

 

The design blends brick, gabled roofing and fine wooden floorboards to create a homely, welcoming environment, which sits comfortably in its surrounding residential neighbourhood.

 

Using recycled bricks taken from homes in the area damaged during the earthquakes, Plus designed a varied patchwork of interior and exterior brickwork, using innovative construction techniques, such as high strength mortar and a bespoke bed joint reinforcement system, to ensure the structural integrity of the building.

 

“One of the amazing things to come out of the aftermath of the Christchurch earthquakes is the sense of community, hope and pride in itself that this city has,” says Plus Architecture New Zealand Director Jaimin Atkins.

 

“We tried to pay homage to that in the design of the building, by providing for both programmed and unprogrammed use. Seats and gathering areas created around the building allow the community at large the freedom to interpret the space and how they use it. In this respect it is truly egalitarian.”

 

“It’s a project we’re very proud of, and it’s an honour to have it recognised by the NZIA.”

 

See more photos of the St Martin’s Community Centre here.