St. Martins Community Centre

Architecture / Built / Recreation

Christchurch, New Zealand
Community Centre
Client: Christchurch Community Council
Status: Built

Approximately 200 square metres in area, the size of a traditional detached house (relatively modest by current standards), the new community centre could easily be mistaken for a house. Plus Architect’s design, which features a single storey with pitched roofs, was constructed with recycled bricks from houses in the surrounding area destroyed in the Christchurch earthquakes. The arrangement of the recycled bricks also suggests the making of patchwork quilts, something that brings the community together, both for pleasure and in this case, also for healing. Conceived as a home, but with a library, meeting rooms and other community facilities, there’s a strong sense of nurturing and domesticity.